PAF KULT BOB SABISTON

Jméno Bob Sabiston (1967) je možná známější v oblasti výpočetní techniky než v oblasti animovaného filmu. Jako host letošní sekce PAF Kult byl však vybrán pro způsob, jakým se u něj programátorská invence prolíná s jeho průkopnickým přístupem k animovanému filmu. Sabiston, absolvent Massachusetts Institute of Technology, založil v první polovině 90. let společnost Flat Black Films a v roce 1997 vytvořil program nazvaný Rotoshop. Ten se stal dominantním výrazovým prostředkem, který určuje vizuální identitu tvorby studia Flat Black Films a jeho animátorů.

Kromě práce na dvou celovečerních filmech Richarda Linklatera – Waking Life (2001) a Temný obraz (2006) se animátoři studia Flat Black Films věnují vlastní tvorbě, na které zkoumají a rozšiřují výrazový potenciál práce s Rotoshopem. Ukázky z těchto filmů i práci v Rotoshopu představí návštěvníkům Přehlídky animovaného filmu osobně Bob Sabiston.



Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
_thumb_bob_01

18:00 | PÁTEK 9.12.2011 | filmový sál

prezentace

Tvorba Boba Sabistona (USA, 1967) je rozdělena mezi animovaný film a vývoj počítačových programů. Obě disciplíny se u něj prolínají a vzájemně podmiňují. Je zakladatelem společnosti Flat Black Films, která získala kredit díky talentovaným animátorům a Sabistonově softwaru Rotoshop, s jehož pomocí vznikl například film Temný obraz. Letošní PAF Kult, Bob Sabiston, představí své průkopnické snímky i programy, v nichž byly vytvořeny.

Tagy (Více tagů oddělte čárkou):
_thumb_bob_03

18:00 | SOBOTA 10.12.2011 | filmový sál

přednáška

 

 

Snímky studia Flat Black Films nesou nezaměnitelný vizuální rukopis díky práci se softwarem zvaným Rotoshop. S jeho pomocí vznikly filmy Richarda Linklatera Waking Life a A Scanner Darkly, ale také řada krátkých filmů, vytvořených v úzkém okruhu studia, které představují nejaktuálnější podobu rotoskopie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Aktivity PAFu v roce 2019 podpořili: Ministerstvo kultury České republiky, Státní fond kinematografie, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj a Praha 7.

Více v sekci Partneři